Hyvää valaistusta kaipaavat yleensä kaikki, mutta mitä on tämä ”hyvä valaistus”? Helposti se käsitetään suurena määränä valoa, mutta näin ei aina ole. Toisinaan kaivataan pehmeää valoa, joka luo kotiin rentoa tunnelmaa.

Valaisimilla on muutakin merkitystä, kuin tuoda valoa: ne luovat tunnelmaa, korostavat kohteita ja kertovat tilasta. Pelkkä lamppu ei riitä, vaan täytyy löytää myös vielä oikea lamppu eli polttimo. Tässä muutama kohta pohdittavaksi, kun olet valitsemassa valaisimeen polttimoita:

 

Kanta

Lamppua valitessa tärkein ominaisuus on valaisimen kanta. Suomessa yleisimmät ovat E14, eli ”pikkukanta” ja E27, eli ”isokanta”. Laajasti esimerkiksi spottivalaisimissa on käytössä myös Gu10-kanta.

Toisin sanoen aivan ensiksi täytyy lamppua hankkiessa tietää, millainen kanta valaisimessa on.

Airam E14 Led Decor kynttilälamppu 5WAiram E27 Led Decor vakiolamppu 7,5WAiram GU10 LED -kohdevalo, 6W
E14-kantainen kynttilälamppuE27-kantainen vakiolamppu    Gu10-kantainen spottivalo

Käyttötarkoitus

Se, millaiseen tilaan lamppuja tarvitaan, on myös määräävä tekijä. Lampun avulla voidaan luoda tietynlaista tunnelmaa sekä hallita valon määrää. Lämmin, tunnelmallinen valaistus sopii paremmin olohuoneeseen kuin kodinhoitohuoneeseen, jossa tärkeämpää saattaa kodikkuuden sijaan olla tehokkuus; pyykkikori harvemmin muuttuu romanttiseksi ihan vain siksi, ettet näe, jäikö pohjalle vielä jotain.

 

Valon väri

Lampun antaman valon väriä kuvataan kelvin-asteikolla, ja sen yksikkö on kelvin, lyhennettynä K. Mitä pienempi kelvin-arvo, sitä lämpimämmän sävyisestä valosta on kyse.

Kotitalouksien lampuista puhuttaessa käytetään yleensä termejä ”keltainen valo” tai ”lämmin valo” sekä ”valkoinen valo” tai ”kylmä valo”. Lämpimän sävyinen keltainen valo muistuttaa eniten hehkulampun valoa, ja valkoinen, kylmä valo, taas päivänvaloa. Kylmästä puhutaan myös neutraalin värisenä, joka on enemmän paikkansa pitävä, sillä kotitalouksiin myytävissä lampuissa sävy ei pääsääntöisesti ole siniseen taittuva.

Lyhyesti: Jos haluat lämmintä valoa tilaan, valitse polttimo, jonka kelvinarvo on 3000 tai alle. Jos taas haluat valkoisempaa valoa, valitse 4000 K tai enemmän.

Vinkki: Lämpimän, kodikkaan tunnelman luomiseen sopivat erinomaisesti hiililankalamput

 

Valon määrä

Lumen eli valovirta-arvo kertoo, miten paljon valoa lamppu antaa. Hehkulamppujen ollessa vielä käytössä oli linja melko suoraviinainen: mitä isompi watti määrä, sitä enemmän valoa. LED-tekniikan kehityttyä ja kehittyessä edelleen ei tämä ole aina enää näin yksiselitteistä, joten watti määrän sijaan polttimoita hankkiessa kannattaakin kiinnittää huomiota sen lumen, lyhennettynä lm, arvoon.

Lyhyesti: Kaipaatko vähemmän tai pehmeämpää valoa, esimerkiksi yöpöydän lukulamppuun? Valitse lamppu, jossa on pienehkö lm arvo. Tarvitsetko paljon valoa esimerkiksi keittiöön? Valitse suuremmalla lumenarvolla oleva lamppu.

 

Valaisin

Valaisin saattaa kannan koon lisäksi vaikuttaa muillakin tavoin siihen, että millainen lampun tulisi olla. Esimerkiksi kupu saattaa olla niin kapea, että ainoastaan kynttilälamppu sopii valaisimeen. Tällaisia valaisimia ovat esimerkiksi valikoistamme Betsy-4 sekä Candice biljardivalaisimet. Toisinaan taas kynttilälamppu on valaisimeen liian pitkä, ja pallolamppu on sopivampi vaihtoehto. Esimerkiksi Juno-3 -biljardivalaisimen kuvut eivät sopi paikoilleen, mikäli valaisimeen on laitettu liian suuret lamput, kuten vakiolamput. Siksi sen suositeltuihin polttimoihin on valittu vain pallolamppuja.

 

Onko valaisin kytketty himmentimeen? Lue täältä lisää, miten valita himmennettimeen lamput.

 

Lampun valittaessa on hyvä ottaa huomioon myös muita tekijöitä, kuten tilaan tuleva luonnonvalo sekä omat mieltymykset sekä erilaiset valoherkkyydet. Toiset myös kaipaavat tilaan enemmän valoa kuin toiset nähdäkseen kunnolla. Toisten silmät taas ovat arempia valolle, joten pehmeämpi valo saattaa olla heille paremmin sopiva.

 

Varjostimien kiinnitys lamppuun

Onko lamppu tulossa valaisimeen siten, että siihen tulee varjostin? Tällöin varjostimen kiinnitysmekanismilla on merkitystä, ja jos varjostin on sellainen, joka painetaan lamppuun kiinni, täytyy tietää, millaiseen lamppuun kiinnitys sopii. Pallolamppu, toiselta nimeltä myös mainoslamppu, on hyvin yleinen kiinnitystapa, mutta toiset varjostimet kiinnitetään kynttilälamppuun.

Entä, jos et tiedä, millaiseen polttimoon varjostin pitää kiinnittää? Tätä on helppo testata, mikäli löydät jostain muutaman erilaisen polttimon. Kiinnittämällä varjostimen näihin polttimoihin huomaat kyllä nopeasti, minkä mallisessa varjostin pysyy kiinnitettynä.

Valikoimaamme kuuluu laajasti kruunuvarjostimia, jotka voi kiinnittää sekä pallo- että kynttilälamppuun. Valaisimen ulkonäön vuoksi tämä on tärkeää, sillä polttimon muoto vaikuttaa siihen, miten lähelle kantaa varjostin tulee. Tämä taas vaikuttaa valaisimen ulkonäköön.

 

Lamppu ja valaisin ne yhteen soppii… Ainakin toivottavasti

Lampulla on ikävä kyllä myös mahdollista pilata valaisimen ulkonäkö. Kauniskaan valaisin ei juuri miellytä silmää, mikäli siihen on laitettu energiansäästölamppu huonosti sopivat lamput.

WattWeGot.com -verkkokaupassa jokaiselle valaisimelle on valittu muutama lamppuehdotus. Tuotesivulla ei siis ole automaattisesti määritettyjä ”suosituksia”, jotka määräytyisivät pelkästään valaisimen kannan mukaan, vaan olemme tuotekohtaisesti miettineet, miten valaisin saisi tyylikkään viimeistelyn. Näin ollen saat yhdeltä sivulta valaisimeen polttimot, jotka sopivat siihen sekä kooltaan että ulkonäöltään.