Eteinen on tyypillisesti tila, jossa kattovalaisimet on sijoitettu siten, että niiden alta kuljetaan. Eteinen on myös luonteeltaan hyvin toiminnallinen huone, jolla on selkeä tarkoitus. Nämä seikat vaikuttavat valaisimen valintaan. Listasimme muutaman asian, jotka kannattaa ottaa huomioon eteisen lamppua valittaessa:

  1. Huoneen muoto

Eteiset ovat usein kapeita, käytävän mallisia tiloja. Tällöin on otettava huomioon valaisimen leveys, pituus sekä halkaisija.

  1. Tilan korkeus

Eteisen korkeudella on myös merkitystä. Korkeaan eteiseen ei kannata valita valaisinta, joka tulee katonrajaan: valo on tällöin katossa, ei niinkään siellä, missä sitä tarvittaisiin. Korkeisiin tiloihin kannattaa siis valita ripustettava valaisin.

  1. Ovet

Millaisia ovia tilaan aukeaa? Aukeaako ulko- tai väliovi sisäänpäin, entä kaappien ovet? Miten lähelle kattovalaisimen paikkaa ovet aukeavat? Miten paljon tilaa ovien yläreunasta on kattoon? Nämä seikat vaikuttavat merkittävästi siihen, millainen valaisin eteiseen kannattaa hankkia.

Tässä eteisessä ovien ja katon väliin jää 53 cm tilaa, joten ripustettava kristallivalaisin mahtuu erinomaisesti tuomaan kimallusta heti kotiovelle.

  1. Valon tarve

Millaiseen tarpeeseen valaisin on tulossa? Tarvitsetko yleisvaloa vai pitäisikö valoa saada kohdennettua tiettyyn kohtaan?

Mikä valaisin sitten sopii eteiseen?

Erinomaisia eteisen valaisimia ovat esimerkiksi kohdevalaisimet sekä plafondit. Molemmat sijoittuvat lähelle kattoa, jolloin ovien ja valaisimien väliin jää väljyyttä.

Kapeaan tilaan, jossa kaappien ovet tulevat lähes kattoon asti, on kapea kohdevalaisin hyvä vaihtoehto. Kohdevalaisin, jossa on kaksi tai useampi valopiste, on myös suunnattavissa valaisemaan useampaa pistettä.

Metis-3P-kohdevalaisin, mustaBenita-3 -kohdevalaisin
Metis-3P-kohdevalaisin, metallia. Saatavilla myös valkoisena.Benita-3-kohdevalaisin, metallia, lasia

Plafondit taas jakavat valoa tasaisesti koko tilaan, ja saat hyvän yleisvalon. Plafondeja löytyy monenlaisella halkaisijalla, kuten tämä pieni, halkaisijaltaan 30 cm Sermo-30, tai suurempia, kuten esimerkiksi halkaisijaltaan 56 cm Orient-56-kangasplafondi.

Sermo-30-kattoplafondiOrient-56-kangasplafondi
Sermo-30-plafondi, lasiaOrient-56-plafondi, kangasta

Ripustettava valaisin eteiseen?

Haluaisitko eteiseen kuitenkin ripustettavan valaisimen? Valinnanvara kasvaa, mutta ripustettavaa valaisinta valitessa eteiseen kannattaa miettiä, miten lähelle esimerkiksi ovet tulevat valaisinta; kiireessä saattaa pukiessaan heilauttaa valaisimen liikkeelle, jolloin lähelle tuleva ovi voi rikkoa lasisen kuvun. Tällöin kannattaa harkita lasin sijaan muita materiaaleja, kuten esimerkiksi metallia tai kangasta.

Jare-riippuvalaisinElin-kattovalaisin
Jare-riippuvalaisin, lasiaElin-riippuvalaisin, metallia

Molly-riippuvalaisin, kangasta

Korkeaan eteiseen ripustettava valaisin on kuitenkin erinomainen ratkaisu, kun valopiste saadaan laskettua alemmas. Huomioithan, että mitä korkeampi huone, sitä kookkaampi valaisin tulisi valita. Korkeassa tilassa pienen valaisimen pienuus korostuu, eikä valaisin näytä sopivalta tilaan.

Eteisen valaistukseen saa helposti näyttävyyttä esimerkiksi kattokruunulla. Eteinen antaa ensivaikutelman kodista, joten valitse rohkeasti kaunis valaisin!

Älä ujostele, vaan anna kotisi joka tilan loistaa persoonaasi! Tähän eteistilaan mahtui hyvin 5-haarainen kattokruunu. Tila on leveydeltään 174 cm, ja kattokruunu on halkaisijaltaan 50 cm.

 

Eteinen valoisammaksi

Eteisen kattovalaisin on valaistuksen kannalta tärkeässä asemassa, ja se, miten monta valopistettä valaisimessa on. Kattovalaisinten lisäksi myös muilla valaisimilla eteisen valoisuutta voidaan lisätä:

Pöytävalaisimet sopivat esimerkiksi tasojen ja lipastojen päälle. Valitse pöytävalaisin tason koon mukaan, jotta kokonaisuus pysyy tasapainoisena. Pöytävalaisimen varjostin on myös kaunis lisä sisustukseen; erilaisilla kankailla ja kuvioilla on myös helppo muuttaa tilan ilmettä.

Elara-P-pöytävalaisin
Elara-P -pöytävalaisinHelen-pöytävalaisin, antik + Marsala-24-lampunvarjostin, kulta

Seinävalaisimet ovat helppo tapa lisätä valoa. Yksinkertaiset, lasiset seinävalaisimet ovat hienovarainen tapa saada lisää valoa eteiseen, ja välikytkinjohdollinen valaisin on helppo asentaa tarpeen mukaan sille parhaiten sopivaan paikkaan.

Anser-S-seinävalaisinLotta-seinävalaisin
Anser-S-seinävalaisinLotta-seinävalaisin

Kaipaatko kuitenkin jotain näyttävämpää? Seinävalot voivat myös olla näyttäviä ja koristeellisia, joilla eteiseen saadaan lisää ilmettä. Esimerkiksi lisäämällä Sointu-S -seinävaloon kruunuvarjostimen eteinen saa ihanaa kristallin hohdetta ja pehmeää valoa.

Adele-seinävalaisin, kulta + Leopard-21-lampunvarjostin kokonaisuusSointu-S-seinävalaisin + Andante-kruunuvarjostin kokonaisuus
Adele-seinävalaisin, kulta + Leopard-21-lampunvarjostin kokonaisuusSointu-S-seinävalaisin + Andante-kruunuvarjostin kokonaisuus

Aikaisemmassa kirjoituksessa kerroimme, miten Sointu-S-seinävalaisimeen saadaan helposti uusi ilme pienellä tuunauksella. Valaisimet ovat n. 170 cm korkeudella lattianrajasta, eli monille valo ottaisi silmiin ilman varjostimia. Tumman violetit Estelle-kruunuvarjostimet kruunaavat tämän kokonaisuuden ja pehmentävät valoa.

 

Millaisiin asioihin sinä kaipaisit ratkaisuja eteisen valaistusta pohdittaessa? Kommentoi alle! :)